marți, 29 iulie 2014

COMUNICAT DE PRESĂ - TELEGUVERNAREA PONTA CONTINUĂ CU EPISODULRECTIFICĂRII BUGETARE

Faptul că rectificarea bugetară a fost anunțată în aceeași zi în care Victor Ponta planifică să își lanseze candidatura la prezidențiale nu este nicio coincidență. Serialul guvernării televizate și de ochii lumii continuă astfel cu un alt episod, în care din nou economia și dezvoltarea României sunt sacrificate în favoarea beneficiului electoral al premierului.
Victor Ponta a vrut să prezinte o veste economică pozitivă pentru electorat înainte de lansarea candidaturii sale, însă din păcate nu există nimic sustenabil și nimic care să sugereze existența unei strategii economice coerente pregătite de guvernanți.
Faptul că Victor Ponta anunță rectificări pozitive la diverse ministere, fără să existe un proiect al rectificării bugetare care să indice toate influențele pe capitole bugetare, este o dovadă a tendinței de guvernare la televizor, prin prezentarea doar a "jumătății pline a paharului" pentru anumite domenii, fără să vedem și "jumătatea goală".
Anul 2014 s-a remarcat până acum printr-o creștere certă a poverii fiscale atât la nivelul cetățenilor, cât și al companiilor, în condițiile în care aproximativ 40 de taxe și impozite noi sau creșteri ale acestora i-au afectat suplimentar pe români în acest an, comparativ cu 2013.
Îmbunătățirea colectării în ultimele luni nu schimbă radical datele problemei, dacă ne referim la semestrul I 2014, iar rectificarea prezentată drept pozitivă înseamnă, de fapt, o realocare a resurselor bugetare.
O rectificare pozitivă acum, stimulată contextual de creșterea încasărilor în iulie, poate fi corectată mult mai brutal la următoarea rectificare, în condițiile în care ritmul încasărilor nu se accelerează peste nivelul programat.
Nu putem să nu remarcăm și faptul că Guvernul nu suflă o vorbă despre reducerea drastică a cheltuielilor de investiții, în speță despre reducerea cheltuielilor de capital și a proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.
Din toate aceste motive, anunțurile triumfaliste lansate de premierul Victor Ponta la ore de maximă audiență nu fac decât să ridice și mai multe semne de întrebare cu privire la competența Guvernului de a gestiona problemele economice și fiscale ale României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu